Turistički forum Vise "Uspješan turizam-dobitak za sve"

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, u organizaciji kartičarske kuće Visa International, danas je u Opatiji otvoren prvi turistički forum pod nazivom "Uspješan turizam - dobitak za sve", koji okuplja turističke djelatnike, stručnjake i predstavnike turističkog sektora s ciljem poticanja razgovora o utjecaju elektroničkog plaćanja na turizam i načinima na koje Hrvatska može iskoristi prilike koje joj se pružaju kako bi postigla što veći turistički uspjeh.

Iz Vise ističu kako tijekom jedne godine diljem svijeta putuje 800 milijuna ljudi, pa se turizam nameće kao ključni pokretač gospodarskog rasta, osobito za rastuća tržišta poput Hrvatske.

Podaci iz 2006. godine ukazuju na stratešku važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo, s obzirom na značajan prihod i zapošljavanje, pri čemu prihod od turizma predstavlja 18,4 posto ukupnog BDP-a Hrvatske, dok radna mjesta u turističkom sektoru predstavljaju gotovo 16 posto u ukupnom broju zaposlenih.

Prema prognozama, godišnja stopa rasta za sljedećih 10 godina procijenjena je na 5,7 posto za prihod od turizma te na 2,4 posto za radna mjesta u turističkom sektoru.

Poticanjem malih trgovaca u turističkim odredištima da prihvaćaju platežne kartice nadalje će pospješiti prihod od turizma, ističu iz Vise pozivajući se na nedavno istraživanje među hrvatskim trgovcima i ugostiteljima koje je pokazalo da 46 posto hrvatskih trgovaca i ugostitelja smatra da razvoj prihvatne mreže povećava turističku potrošnju. (Hina)
 



Pisane vijesti